Vela Luka


Vela Luka je maslinarski najrazvijeniji predjel na Jadranu.

OPĆENITO

          Otok Korčula, površine 270 km2 razveden je nizom zaljeva i otočića, obrastao bujnim zelenilom crnogorice i makije, ljekovitim biljem i cvijećem. Otočani se bave ribolovom, brodogradnjom i kamenoklesarstvom te obrađuju vinograde, uzgajaju masline, naranče, smokve i bademe.

Klima otoka Korčule, pa time i njegovog zapadnog dijela, izrazito je sredozemna sa insolacijom od 2600 - 2700 sati godišnje i srednjom godišnjom temperaturom od oko 16 stupnjeva.

Korčula, povijesno središte otoka, ističe se izuzetno lijepim položajem u Pelješkom kanalu, bogatstvom spomenične baštine i kulturnog naslijeđa te tradicijom pomorstva, brodogradnje, kamenoklesarstva. Rodno mjesto čuvenoga moreplovca Marka Pola.

       Vela Luka leži na zapadnom dijelu otoka. Okolnim brežuljcima zaštićena je od sjevernih i južnih vjetrova. Danas je Vela Luka važno turističko središte, po ljepoti krajolika - otočići (Ošjak i Proizd), uvale, maslinici - daleko je poznata izvan naše zemlje. Uz prekrasnu prirodu, Vela Luka svojim gostima nudi i sve prednosti suvremenog turizma, od kvalitetnog smještaja, preko raznovrsne ugostiteljske ponude, u kojoj dominiraju morski specijaliteti i kvalitetna vina, do sportskih sadržaja i zabave.

Kao razvijeno urbano središte, Vela Luka je poznata po brodogradnji, riboprerađivačkoj industriji, turizmu i bogatom kulturno-zabavnom životu. O njenoj prapovijesti napisani su brojni arheološki radovi, osobito o Veloj Špilji, smještenoj na brdu iznad mjesta zvanom Pinski rat.
Župna crkva sv. Josipa datira iz XIX. stoljeća. U Centru za kulturu uređena je arheološka zbirka s nalazima iz Vele špilje, značajnom neolitskom lokalitetu, kao i Moderna galerija s nizom djela pozatih kipara i slikara, iz druge polovine XX. stoljeća među kojima se ističu jedina skulptura Henry Moore-a u Hrvatskoj. U privatnoj galeriji Anke Prizmić Šege izložen je dio skulptura i slika velolučke umjetnice, a povremeno se organiziraju izložbe velolučkih likovnih amatera.

         Vela Luka je poznata po svojoj izuzetno blagoj klimi, izvorima liman i ljekovitom blatu, koji su dva glavna razloga za izgradnju modernog lječilišta Kalos i njegove ponude, temeljeni na ljekovitim svojstvima mulja i klime, moderne medicine i tehnologije, zdravog liječenja za mnoga medicinska stanja, rehabilitacije, preventivni tretmani i specijalni wellness programi.

Više o Vela Luka

Lokacija