Lumbarda


Prekrasno malo mediteransko mjesto s mnoštvom otočića.

Razvedena obala privlači sa svojim slikovitim uvalama, plitkim pješčanim plažama i pogledom na dvadesetak otočića, nadomak Lumbarde, koji se kupaju u kristalno čistom moru u bojama od tirkizno plave do tamnomodre. 

Stanovnici Lumbarde tradicionalno se bave vinogradarstvom, ribarstvom i kamenoklesarstvom. Prvi podaci o naselju na današnjem mjestu potječu iz IV st. pr. Krista o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi, a među njima je najznačajnija Lumbardska psefizma. Iz Lumbarde potječu mnogi umjetnici, slikari i kipari.

Lumbarđani su ljubazni domaćini mnogim domaćim i stranim turistima, kojima uz ljubaznost, sunce i more, u ovoj oazi mira i izvorne ljepote, nude apartmane i sobe te omogućuju opuštanje i odmor, u prirodnim ambijentima obogaćenim mirisima mediteranskog bilja i mora. Ovu specifičnost otoka dopunjuju mogućnosti rekreacije i bavljenja raznim sportovima, kako na moru tako i na kopnu.
U svitanje, kad je sve još tiho a lagani povjetarac donosi miris mora i mediteranskog bora, možete promatrati ribare kako se vraćaju s mora. Možete dan započeti ispijanjem jutarnje kave u nekom od lokalnih kafića, usput posjetiti ribarnicu i tržnicu, osjetiti atmosferu malog dalmatinskog mjesta.
Možete u šetnju ili u vožnju biciklom pored mora malenom šetnicom, koja tik uz obalu, uz šum mora i valova vodi do pjeskovite plaže.

Blaga klima, velik broj sunčanih dana, tijekom godine, te raznolkost vjetrova ostavljaju mogućnost bavljenja raznim sportovima. Zbog svojih geografskih posebnosti akvatorij oko Lumbarde pogodan je za jedrenje. Svako ljeto u Lumbardi se organizira turnir u malom nogometu, rukometu i odbojci na pijesku.

Lokacija